Stáž u HZS

30.05.2017 20:13

Ráno 29.4. se vydala část výjezdové jednotky na stáž k hasičskému záchrannému sboru do Karlových Varů. Z naší jednotky zde pracují na plný úvazek dva členové a my chtěli, aby nám s kolegy ukázali jak pracují, co trénují..... Prostě jak to u nich chodí. My známe jen siréna, běh na hasičárnu, výjezd a zase zpět. Každou neděli se věnujeme technice, sem tam nějaké školení či výcvik, ale zkusit si jak to chodí u profesionálů se nám líbilo. Směna ,,B" si pro nás připravila pestrý program na celou čtyřiadvacítku. 

Po příjezdu proběhlo seznámení se stanicí. (Jak se říká: Od sklepa až po půdu). Vše nás zajímalo, vše se muselo prozkoumat. Následovalo školení - průzkum u zásahu, ventilace objektu, pohyb v neznámém zakouřeném prostředí. Byla to taková teoretická příprava na další část našeho ,,výcviku". Oblečení v plné polní včetně dýchací techniky, a každý si ve dvojicích zkusil zachránit osobu ze zakouřeného prostoru. (90kg figurína se musela vynést ze sklepního prostoru plného nástrah).

Všem dost vyhládlo, takže následoval zasloužený oběd. Po něm měl být klid. Jenže hasiči nikdy neví co je čeká v příští minutě. Záhy se to ukázalo. Rozsvítila se poplachová světla a z rozhlasu se ozvalo hlášení, a náš první výjezd. Jednalo se o požár Truhlárny. Po říjezdu na místo zásahu se zjistilo, že šlo o planý poplach. Po návratu zpět na základnu, už bylo vše připraveno na výcvik vyproštění osob z vozidla po dopravní nehodě. Pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení se nám povedlo vystříhat osoby bezpečně ven z auta. Během tohoto školení zazněl poplach podruhé. Ten se ovšem ukázal jako planý ještě dříve, než se vyjelo.

Plni informací a dojmů jsme zjistili, že nejsme zdaleka u konce. Slaňování z cvičné věže za pomocí hadice i lana - rozkaz zněl jasně.... Jenže pro nás, co to moc nepoužíváme, to bylo zpočátku spíše o tom, nezauzlovat se na místě. V průběhu výcviku jsme ale získávali zručnost a nakonec to šlo všem dobře.

Kolem 19. hodiny se ještě dostáváme do tělocvičny, kde necháváme poslední zbytky sil. Unavení se konečně dostáváme k večeři. Po zasloužené sprše, s rozbolavělým tělem usedáme ke krátké debatě do křesel a probíráme celodenní prožitky. Blížila se večerka a každý z nás se těšil, a zároveň dost obával, případného poplachu. Ten ovšem až do rána nepřišel. Budíček v podobě znělky z Rákosníčka nám oznámil poslední hodinu na stanici. V 7 hodin jsme předali směnu a naše jednotka odjela zpět na základnu do Nové Role. Doufáme, že bude více příležitostí se takto proškolovat, neboť to pro nás bylo velmi přínosné.

Děkujeme za čas který nám profíci věnovali.

 

Fotgrafie naleznetezde: https://hasicinr.rajce.idnes.cz/Staz_u_HZS_29-30.4_2017/